Бъдещ студент - Електроника

В този форум се обсъждат: информация за предлаганите в ТУ специалности, преместване от една специалност в друга, преместване между факултети на ТУ, декани на факултетите, факултетни съвети

Moderator: Глобални Модератори

Post Reply
jackson_
Posts: 8
Joined: 19 Sep 2013, 14:10

Бъдещ студент - Електроника

Post by jackson_ » 19 Sep 2013, 14:23

Добър ден на всички. :) Тази година ще бъда кандидат-студент и тъй като съм чувал много добри отзиви за университета реших да проуча как стоят нещата. Ориентирал съм се към електрониката, но имам няколко питанки и проблеми. Мисля, да държа втора матура по английски език, тъй като смятам, че ще имам най-висока оценка по този предмет. Бих желал да кандидатствам с оценката от матурата по български език + оценките по математика и физика от дипломата за средно образование (Общия БАЛ на двете оценки ще е ~10+.) Въпросът ми е относно това имам ли шанс да бъда приет. Не можах да открия минималните балове от миналите години, ако може някой да ме насочи къде да търся ще съм страшно благодарен. Благодаря ви предварително !

User avatar
prosto_chovek
Posts: 274
Joined: 16 Jul 2012, 23:26
Skype: dark_elf2

Re: Бъдещ студент - Електроника

Post by prosto_chovek » 19 Sep 2013, 15:22

За всяка специалност всяка година е различно това с оценките. Ако очакваш 10+ , това означава, че на двете очакваш да имаш минимум 5ци. Аз бих те посъветвал да се явиш поне на предварителния по математика за техническия, защото при записване можеш да си избираш с коя оценка да кандидатстваш и като имаш оценка и от изпит, и от матура, вече можеш да прецениш коя е по - висока и да кандидатстваш с нея. Имаш шанс, и то немалък, защото познавам лично хора, които са приети с оценка около 4 и 50 в тази специалност. Всичко зависи от оценките на другите, които кандидатстват с теб, зависи от местата, от много неща. Хубаво е, че от рано си започнал да се подготвяш, но преди да избереш конкретна специалност, проучи всичките, за да решиш какво наистина ти се учи, помисли защо ти се учи точно това, виж какви перспективи ще имаш с него и тогава си направи извод какво точно искаш да учиш. Имай предвид, че в техническия се учи, ако искаш да станеш специалист, ама много (както е навсякъде). Шанс имаш, а дори да не бъдеш приет, което не мисля, че ще се получи, ако изкараш добра матура над 5 или изпит над 5, има много специалности, които можеш да запишеш, просто те съветвам това - наистина избери какво точно ти се учи, виж защо ти се учи, прецени дали искаш да го учиш 4 години и дали ще се справиш, след това си намери книжката с тестовете за кандидат - студенти, 10 лева беше на времето, мисля, че и сега е нещо такова, яви се и на предварителния изпит, за да имаш повече шансове и кандидатствай с по - високата оценка. Успех ти пожелавам :)
ЕФ, ЕЕЕО, втори курс, проминали заедно с vld :)

jackson_
Posts: 8
Joined: 19 Sep 2013, 14:10

Re: Бъдещ студент - Електроника

Post by jackson_ » 19 Sep 2013, 16:08

prosto_chovek wrote:За всяка специалност всяка година е различно това с оценките. Ако очакваш 10+ , това означава, че на двете очакваш да имаш минимум 5ци. Аз бих те посъветвал да се явиш поне на предварителния по математика за техническия, защото при записване можеш да си избираш с коя оценка да кандидатстваш и като имаш оценка и от изпит, и от матура, вече можеш да прецениш коя е по - висока и да кандидатстваш с нея. Имаш шанс, и то немалък, защото познавам лично хора, които са приети с оценка около 4 и 50 в тази специалност. Всичко зависи от оценките на другите, които кандидатстват с теб, зависи от местата, от много неща. Хубаво е, че от рано си започнал да се подготвяш, но преди да избереш конкретна специалност, проучи всичките, за да решиш какво наистина ти се учи, помисли защо ти се учи точно това, виж какви перспективи ще имаш с него и тогава си направи извод какво точно искаш да учиш. Имай предвид, че в техническия се учи, ако искаш да станеш специалист, ама много (както е навсякъде). Шанс имаш, а дори да не бъдеш приет, което не мисля, че ще се получи, ако изкараш добра матура над 5 или изпит над 5, има много специалности, които можеш да запишеш, просто те съветвам това - наистина избери какво точно ти се учи, виж защо ти се учи, прецени дали искаш да го учиш 4 години и дали ще се справиш, след това си намери книжката с тестовете за кандидат - студенти, 10 лева беше на времето, мисля, че и сега е нещо такова, яви се и на предварителния изпит, за да имаш повече шансове и кандидатствай с по - високата оценка. Успех ти пожелавам :)
Благодаря за изчерпателният отговор. В интерес на истината съм обеден, че по математика няма да имам по висока оценка и за това изключих варианта с изпит или матура по математика да кандидатствам, но сега ме накарахте да се замисля. Замислям се и над специалността за компютърните системи, тъй като имам опит и в електрониката и в програмирането, но все си мисля, че няма да ме приемат в "Компютърни системи и технологии". Отново благодаря за отделеното време !

User avatar
prosto_chovek
Posts: 274
Joined: 16 Jul 2012, 23:26
Skype: dark_elf2

Re: Бъдещ студент - Електроника

Post by prosto_chovek » 19 Sep 2013, 20:32

Те може да те приемат, но там е за хора, които са се занимавали и наистина са убедени, че точно това искат да учат и работят след време (кси). А за изпита по математика - винаги е по - добре да имаш повече варианти, колкото и да си убеден. Представи си, че на матурата ти се падне да пишеш есе върху 986ти стих на илиада и да го съпоставиш със съвременния поглед на вапцаров, пречупен през призмата на българското ежедневие в следосвобожденския период, а на изпита по математика ти се паднат точно задачите, които знаеш. ;) Хубаво е човек да се подсигурява колкото се може повече :)
ЕФ, ЕЕЕО, втори курс, проминали заедно с vld :)

jackson_
Posts: 8
Joined: 19 Sep 2013, 14:10

Re: Бъдещ студент - Електроника

Post by jackson_ » 16 Oct 2013, 20:35

Да актуализирам малко темата, някой може ли да ме ориентира с БАЛ ~24 ще мога ли да вляза на първо желание в специалността "Електроника" ?

Krasi
Posts: 2
Joined: 20 May 2003, 12:38
Location: Sofiq
Contact:

Re: Бъдещ студент - Електроника

Post by Krasi » 25 Oct 2013, 12:20

Ако бала е към 24 имаш шанс и то голям . и все пак яви се на изпит по математика нищо не губиш . електрониката е хубава специалност . Тази година бала беше под 24 .

jackson_
Posts: 8
Joined: 19 Sep 2013, 14:10

Re: Бъдещ студент - Електроника

Post by jackson_ » 26 Oct 2013, 17:36

Благодаря за отговора, ще се пробвам и на математика и, която оценка ми е по-висока нея ще ползвам. Поздрави ! :)

Post Reply