Първокурсник - Мехатроника?

В този форум се обсъждат: информация за предлаганите в ТУ специалности, преместване от една специалност в друга, преместване между факултети на ТУ, декани на факултетите, факултетни съвети

Moderator: Глобални Модератори

Post Reply
syndbg
Posts: 3
Joined: 15 Jul 2013, 23:09

Първокурсник - Мехатроника?

Post by syndbg » 15 Jul 2013, 23:20

Здравейте,
Първоначално исках да вляза в КСТ, но не ми достигна бала. Сега съм приет в специалност Мехатроника и се чудех дали тази специалност може да 'компенсира' КСТ.
След като завърша, ще желая да продължа да работя с компютри и не знам дали ще е възможно да работя в тази сфера с такава специалност.

User avatar
Yordan Yordanov
Администратор
Posts: 525
Joined: 18 Jul 2004, 23:28
Skype: sezalski
Location: София - Запад
Contact:

Re: Първокурсник - Мехатроника?

Post by Yordan Yordanov » 16 Jul 2013, 00:32

Секретарките също работят с компютри и не е нужно висше образование. На касите в супермаркетите също се налагат все повече. Предлагам да си специфирираш ясно целите, какво искаш да правиш и после реши дали за целта е нужно университетско образование.

И как една специалност може да "компенсира" друга?!

syndbg
Posts: 3
Joined: 15 Jul 2013, 23:09

Re: Първокурсник - Мехатроника?

Post by syndbg » 16 Jul 2013, 00:56

Ок, прав сте. Не съм се изразил правилно.
Имах в предвид може ли да се работи като програмист или софтуерен разработчик, след като се завърши тази специалност?

User avatar
Yordan Yordanov
Администратор
Posts: 525
Joined: 18 Jul 2004, 23:28
Skype: sezalski
Location: София - Запад
Contact:

Re: Първокурсник - Мехатроника?

Post by Yordan Yordanov » 16 Jul 2013, 11:13

В тази сфера се разчита много на самостоятелната подготовка. Добрите преподаватели могат да дадат насоки и да помагат, но само с това не става. Трябва да се чете още от първи курс и в общи линии не трябва да се спира. Нещата се развиват много бързо и трябва постоянно да си в час, ако искаш да си конкурентоспособен.

Reksar
Posts: 3
Joined: 16 Jul 2013, 12:57
Skype: ilkopilkop452

Re: Първокурсник - Мехатроника?

Post by Reksar » 16 Jul 2013, 13:01

Аз също се записах мехатроника, но да си кажа честно знам твърде малко за тази специалност, ще се радвам ако някой студент ни светне повече по тази тема.

User avatar
EXVITERMINI
Posts: 57
Joined: 28 Jun 2008, 13:14

Re: Първокурсник - Мехатроника?

Post by EXVITERMINI » 16 Jul 2013, 16:24

Най-добра представа може да добиеш от учебния план:
http://tu-sofia.bg/UPlan/UPlan-MF-Meh-bak.pdf
По дефиниция Мехатроника = Машиностроене + Информатика + Електроника.
Тъй като специалността в световен план (и особено в БГ) трактовката за нейния смисъл е различна: в някои университети
се набляга на електронната страна, в други на машинната и т.н. (това зависи в голяма степен и от нуждите на местната икономика).
При нас конкренто спец. "Мехатроника" е построена почти изцяло като типична машиностроителна специалност (всъщност от нея се
излиза машинен инженер) и се изучават обичйани неща като Машинни елементи, Теория на механизмите и машините, Технология на Машиностроенето, метрология и др. типично железарски работи. Като идея специалността е насочена към хора, които се интересуват от проектиране и поддръжка промишлени роботи, автоматизация, сензорика, измервателна техника, техническа оптика, микромеханика и електромеханични устройства. В действителност обаче в Мех. в Ту София дублира учебия план на спец. Машиностроене и уредостроене (в същия факултет) и смея да твърдя, че като предмети двете се препокриват на около 80-85% (без да преувеличавам). А това според мен поставя смисъла от тази специалнсот под въпрос. Тъй като аз съм завършил Му и до 3-и курс сме карали лекции редом с мехатрончиците имам доста задълбочени лични наблюдения. Единствената по-съществена разлика е, че в мехатрониак се учат допълнително 2-3 предмета, свързани с електроника, 1 със синтез на роботи (този е интересен), за сметка на това те пък не изучават "Топлотехника". Почти всичко останало се дублира с нашата специалност.
След 3-и курс има възможност студентите да се специализират в една от двете катедри "Автоматизация на дискретното производство" или "Прецизна техника и уредостроене". За сравнение при специалност Му има по-богат избор: специализирането може да се осъществи в още 2 освен посочените от мен катедри (т.е. общо 4 варианта).
Отделно бих искал да добавя, че понеже "Мехатроника" е относително прясна специалност (съществува от едва 2005-а год.) колегите мехатрончици се сблъскваха с повече неуредици и административни и преподавателски проблеми спрямо нас от МУ.
Но разбира се не искам да ви разколебавам с поста си - в крайна сметка Мехатроника е маалко по-прогресивната специалност от двете (визирам спрямо "машиностроене и уредостроене"). Освен това се забелязва тенденция в последно време преподавателите в нашия факултет да подхождат по-благосклонно и стимулиращо към студентите от мехатроника. Така че в крайна сметка, ако учебния план (респективно самата специалнсот) представлява интерес за някого, нека запише.

syndbg
Posts: 3
Joined: 15 Jul 2013, 23:09

Re: Първокурсник - Мехатроника?

Post by syndbg » 17 Jul 2013, 00:16

Благодаря за излючително изчерепателните ви отговори. Разбрах това, от което се опасявах. Специалността е по-насочена към машиностроенето най-вече.

Последен въпрос към вас - има ли вариант с прехвърляне към друга специалност след 1-вата година (или когато може). От това, което съм чел, минимума в успеха е 4.50 и да няма невзети изпити.
Обаче това, което ме тревожи е че Мехатроника и КСТ са в различни факултети и не знам дали е възможно и да се смени факултета.


Въпреки това ще се запиша в тази специалност, която също я намирам за интересна, въпреки че е в малко по-друга насока :)

Hans
Posts: 36
Joined: 19 May 2005, 09:13

Re: Първокурсник - Мехатроника?

Post by Hans » 25 Aug 2013, 13:31

Този тип въпроси показва доколко са ориентирани нашите кандидат-студенти при избора на специалност. Иска да записва Мехатроника и после да работи като програмист!!!! Другия пък се записал в Мехатроника, но не знаел много за специалността!!!! Очевидно наименованието на специалността означава много за кандидат-студентите. Щом има -троника накрая значи е готино, наподобява електроника.

User avatar
RaDe0N*
Posts: 260
Joined: 09 Nov 2006, 12:29
Contact:

Re: Първокурсник - Мехатроника?

Post by RaDe0N* » 26 Aug 2013, 12:00

Да може да се прехвърлиш при налични няколко условия не само успеха, а те понякога са и на късмет (дали има свободни места в другата специалност, дали в твоята студентите не са прекалено малко, и съответно дали деканите ще са съгласни да те пуснат и да те приемат респективно). Прочети другите теми по въпроса и ще разбереш повече, познавам лично човек прехвърлил се от "Машиностроене" в "Електроника" преди няколко години.
-"Векторите v,w,r правят дясно ориентирана тройка !"
-"Колеги колко лява е тая резба ?"
==================================================
calc
The COOL Google Chrome

Post Reply