ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ

ДИСКУСИОННИ ФОРУМИ
В момента е 14 ное 2018, 05:21

Всички времена са UTC+02:00
Създай нова тема  Reply to topic  [ 9 posts ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано: 15 юли 2013, 23:20 
Извън линия

Регистриран на: 15 юли 2013, 23:09
Мнения: 3
Здравейте,
Първоначално исках да вляза в КСТ, но не ми достигна бала. Сега съм приет в специалност Мехатроника и се чудех дали тази специалност може да 'компенсира' КСТ.
След като завърша, ще желая да продължа да работя с компютри и не знам дали ще е възможно да работя в тази сфера с такава специалност.


Нагоре
МнениеПубликувано: 16 юли 2013, 00:32 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Регистриран на: 18 юли 2004, 23:28
Мнения: 525
Skype: sezalski
Местоположение: София - Запад
Секретарките също работят с компютри и не е нужно висше образование. На касите в супермаркетите също се налагат все повече. Предлагам да си специфирираш ясно целите, какво искаш да правиш и после реши дали за целта е нужно университетско образование.

И как една специалност може да "компенсира" друга?!


Нагоре
МнениеПубликувано: 16 юли 2013, 00:56 
Извън линия

Регистриран на: 15 юли 2013, 23:09
Мнения: 3
Ок, прав сте. Не съм се изразил правилно.
Имах в предвид може ли да се работи като програмист или софтуерен разработчик, след като се завърши тази специалност?


Нагоре
МнениеПубликувано: 16 юли 2013, 11:13 
Извън линия
Администратор
Потребителски аватар

Регистриран на: 18 юли 2004, 23:28
Мнения: 525
Skype: sezalski
Местоположение: София - Запад
В тази сфера се разчита много на самостоятелната подготовка. Добрите преподаватели могат да дадат насоки и да помагат, но само с това не става. Трябва да се чете още от първи курс и в общи линии не трябва да се спира. Нещата се развиват много бързо и трябва постоянно да си в час, ако искаш да си конкурентоспособен.


Нагоре
МнениеПубликувано: 16 юли 2013, 13:01 
Извън линия

Регистриран на: 16 юли 2013, 12:57
Мнения: 3
Skype: ilkopilkop452
Аз също се записах мехатроника, но да си кажа честно знам твърде малко за тази специалност, ще се радвам ако някой студент ни светне повече по тази тема.


Нагоре
МнениеПубликувано: 16 юли 2013, 16:24 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 28 юни 2008, 13:14
Мнения: 57
Най-добра представа може да добиеш от учебния план:
http://tu-sofia.bg/UPlan/UPlan-MF-Meh-bak.pdf
По дефиниция Мехатроника = Машиностроене + Информатика + Електроника.
Тъй като специалността в световен план (и особено в БГ) трактовката за нейния смисъл е различна: в някои университети
се набляга на електронната страна, в други на машинната и т.н. (това зависи в голяма степен и от нуждите на местната икономика).
При нас конкренто спец. "Мехатроника" е построена почти изцяло като типична машиностроителна специалност (всъщност от нея се
излиза машинен инженер) и се изучават обичйани неща като Машинни елементи, Теория на механизмите и машините, Технология на Машиностроенето, метрология и др. типично железарски работи. Като идея специалността е насочена към хора, които се интересуват от проектиране и поддръжка промишлени роботи, автоматизация, сензорика, измервателна техника, техническа оптика, микромеханика и електромеханични устройства. В действителност обаче в Мех. в Ту София дублира учебия план на спец. Машиностроене и уредостроене (в същия факултет) и смея да твърдя, че като предмети двете се препокриват на около 80-85% (без да преувеличавам). А това според мен поставя смисъла от тази специалнсот под въпрос. Тъй като аз съм завършил Му и до 3-и курс сме карали лекции редом с мехатрончиците имам доста задълбочени лични наблюдения. Единствената по-съществена разлика е, че в мехатрониак се учат допълнително 2-3 предмета, свързани с електроника, 1 със синтез на роботи (този е интересен), за сметка на това те пък не изучават "Топлотехника". Почти всичко останало се дублира с нашата специалност.
След 3-и курс има възможност студентите да се специализират в една от двете катедри "Автоматизация на дискретното производство" или "Прецизна техника и уредостроене". За сравнение при специалност Му има по-богат избор: специализирането може да се осъществи в още 2 освен посочените от мен катедри (т.е. общо 4 варианта).
Отделно бих искал да добавя, че понеже "Мехатроника" е относително прясна специалност (съществува от едва 2005-а год.) колегите мехатрончици се сблъскваха с повече неуредици и административни и преподавателски проблеми спрямо нас от МУ.
Но разбира се не искам да ви разколебавам с поста си - в крайна сметка Мехатроника е маалко по-прогресивната специалност от двете (визирам спрямо "машиностроене и уредостроене"). Освен това се забелязва тенденция в последно време преподавателите в нашия факултет да подхождат по-благосклонно и стимулиращо към студентите от мехатроника. Така че в крайна сметка, ако учебния план (респективно самата специалнсот) представлява интерес за някого, нека запише.


Нагоре
МнениеПубликувано: 17 юли 2013, 00:16 
Извън линия

Регистриран на: 15 юли 2013, 23:09
Мнения: 3
Благодаря за излючително изчерепателните ви отговори. Разбрах това, от което се опасявах. Специалността е по-насочена към машиностроенето най-вече.

Последен въпрос към вас - има ли вариант с прехвърляне към друга специалност след 1-вата година (или когато може). От това, което съм чел, минимума в успеха е 4.50 и да няма невзети изпити.
Обаче това, което ме тревожи е че Мехатроника и КСТ са в различни факултети и не знам дали е възможно и да се смени факултета.


Въпреки това ще се запиша в тази специалност, която също я намирам за интересна, въпреки че е в малко по-друга насока :)


Нагоре
МнениеПубликувано: 25 авг 2013, 13:31 
Извън линия

Регистриран на: 19 май 2005, 09:13
Мнения: 36
Този тип въпроси показва доколко са ориентирани нашите кандидат-студенти при избора на специалност. Иска да записва Мехатроника и после да работи като програмист!!!! Другия пък се записал в Мехатроника, но не знаел много за специалността!!!! Очевидно наименованието на специалността означава много за кандидат-студентите. Щом има -троника накрая значи е готино, наподобява електроника.


Нагоре
МнениеПубликувано: 26 авг 2013, 12:00 
Извън линия
Потребителски аватар

Регистриран на: 09 ное 2006, 12:29
Мнения: 260
Да може да се прехвърлиш при налични няколко условия не само успеха, а те понякога са и на късмет (дали има свободни места в другата специалност, дали в твоята студентите не са прекалено малко, и съответно дали деканите ще са съгласни да те пуснат и да те приемат респективно). Прочети другите теми по въпроса и ще разбереш повече, познавам лично човек прехвърлил се от "Машиностроене" в "Електроника" преди няколко години.

_________________
-"Векторите v,w,r правят дясно ориентирана тройка !"
-"Колеги колко лява е тая резба ?"
==================================================
calc
The COOL Google Chrome


Нагоре
Покажи мненията от преди:  Сортирай по  
Създай нова тема  Reply to topic  [ 9 posts ] 

Всички времена са UTC+02:00


Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост


Вие не можете да публикувате теми в този форум
Вие не можете да отговаряте на теми в този форум
Вие не можете да променяте собствените си мнения в този форум
Вие не можете да триете мнения в този форум
Вие не можете да прикачвате файлове в този форум

Търси за:
Отиди на:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
[ GZIP: On ]