Въпрос относно АТТ

В този форум се обсъждат: информация за предлаганите в ТУ специалности, преместване от една специалност в друга, преместване между факултети на ТУ, декани на факултетите, факултетни съвети

Moderator: Глобални Модератори

Post Reply
vhsspeed
Posts: 4
Joined: 02 Jul 2013, 18:44

Въпрос относно АТТ

Post by vhsspeed » 02 Jul 2013, 18:47

Какво ще кажете относно специалността Авиационна техника и технологии ? Какво точно се учи , какво мога да работя после , трудно ли се влиза ? Ще се радвам ако някой който учи това ми разясни как точно стоят нещата . Благодаря предварително ;)

Sakru6eny
Posts: 30
Joined: 24 Jun 2013, 15:18
Skype: sakru6eny

Re: Въпрос относно АТТ

Post by Sakru6eny » 09 Jul 2013, 23:31

Аз мога да коментирам за влизането само, защото в момента кандидатствам и това ми е на първо желание <3 Влизането не е никак трудно, защото миналогодишния минимален бал след второ класиране е бил 23 и нещо ... 23,4 ако не се лъжа, но може и да сбъркам, при максимален 30. Доколкото разбрах ти се смята оценката по математика умножена по 2,8 или от техния изпит умножена по 3 /ако си се явил на изпит и си писал, че кандидатстваш и с матурата, ти взимат по високата/. После се добавят оценките от дипломата по математика и физика. Да не говорим, че тазгодишните балове са паднали доста в повечето университети. Аз да кажем имам 5 по математика в дипломата 3,67 по физика ... не ме бива много там, ама ще гледам да се справя. И сега чакам да излезе резултата от вчерашния изпит по математика. Ако съм хванала петицата, влизам (sun) Дано само не съм се объркала и не се окаже, че физиката не влиза, защото тогава ми трябва 6, за да вляза :D
Иначе специалността доколкото разбрах от бивши ученици на учителката ми по математика, е много хубава и сравнително доходна. По името й оставам с впечатлението, че излизаш техник :D сега дали ще ремонтира, сглобяваш или нещо друго самолетите, си нямам и на идея, но по коментарите на други хора тук разбрах, че пилот не се става. Аз и не съм мислела за това, но имаше големи спорове в едни теми и аз като заинтересувана от специалността се зачетох.
Аз лично харесвам специалността, защото се влиза с математика, звучи нещо доста интересно, което няма да омръзне на не много постоянния ми характер и ще ме издържа след това.

User avatar
EXVITERMINI
Posts: 57
Joined: 28 Jun 2008, 13:14

Re: Въпрос относно АТТ

Post by EXVITERMINI » 10 Jul 2013, 14:39

Специалността е доста интересна, но за съжаление с доста слаба реализация в България. Двете опции пред завършилите бакалаври са да работят като техническа поддръжка или да изкарат магистърски курс по "Aeronautical engineering" или нещо подобно в чужд университет, след което да се пласират там (за предпочитане в dържава с действащо самолетостроене, където наистина имат нужда от авиоконструктори). Като изключим тази подробност АТТ е наистина инересна - изучават се механика на флуидите, аеродеинмаика, техническа термодинамика, самолетни двигатели, динамика на полета и цяла камара подобни любопитни дисциплини, производни на физиката и базиращи се на математически описания, без които разбирането на летателните апарати е невъзможно. Също така е редно да се спомене, че от всички машиностроителни специалности в ТУ в "АТТ" студентите ги гърчат най-стабилно (което е резонно, имайкипредвид, че е една идея по-отговорна специалност спрямо другите).
При следването има няколко особености: всички студенти имат право да изберат произволно какъв чужд език да изучават. Само Атт са задължени да изучават английски и вече, доброволно може да се избере и втори чужд език. Всички студенти в ТУ имат спорт първите 2 години по 2 пъти в седмица. Единствено АТТ са задължени да посещават спорт еднократно в седмицата.
Ето учебния план на специлаността (всички изучавани предмети):
http://tu-sofia.bg/UPlan/UPlan-TF-att-bak-new.pdf
А това са подробните описания на всеки 1 от тези предмети съответно в:
1-и курс - http://tu-sofia.bg/esntk/esntk12-13/tf/ ... E_1_Bg.pdf
2-и курс - http://tu-sofia.bg/esntk/esntk12-13/tf/ ... E_2_Bg.pdf
3-и курс - http://tu-sofia.bg/esntk/esntk12-13/tf/ ... E_3_Bg.pdf
4-и курс - http://tu-sofia.bg/esntk/esntk12-13/tf/ ... E_4_Bg.pdf
П.П. -безумно е да се очаква, че инженерна специалност ще те направи пилот. Такова нещо няма, престанете д амислите, че след като става дума за самолети, то веднага след завършването някой ще ти даде китап за летец. Има си съвсем отделни институции, обучаващи такива кадри (има и частни летателни школи, в които се плащат 5 цифрени суми з акурсове и сертификат). От ТУ се излиза инженер.

ell
Posts: 26
Joined: 06 Aug 2012, 16:02

Re: Въпрос относно АТТ

Post by ell » 14 Jul 2013, 17:07

Може би е малко късно за моя пост, но все пак ще си го кажа. Аз си завърших първата година като студентка АТТ и то успешно.
Но за себе си осъзнах, че това не е нещо, което искам да уча. Специалността е интересна и хубава, така е, но явно аз не се запознах достатъчно добре с това как ще се реализирам след нея.
След 3ти курс трябва да избирате между две направления - едното за механик, другото за разните електрически неща вътре в самолета. Ще ви направи инжинери по самолетите. Работа с двигателите, частите или вътрешните електрически джаджи. Ако това ви устройва, давайте към АТТ.
Аз искам да стана ръководител полети и нещо друго към авиацията, така че прецених, че е по-добре да се откажа на време.
Успех.

Collin
Posts: 1
Joined: 03 Apr 2015, 08:29

Re: Въпрос относно АТТ

Post by Collin » 03 Apr 2015, 08:30

Иначе специалността доколкото разбрах от бивши ученици на учителката ми по математика, е много хубава и сравнително доходна. По името й оставам с впечатлението, че излизаш техник :D сега дали ще ремонтира, сглобяваш или нещо друго самолетите, си нямам и на идея, но по коментарите на други хора тук разбрах, че пилот не се става. Аз и не съм мислела за това, но имаше големи спорове в едни теми и аз като заинтересувана от специалността се зачетох.

hrpankov
Posts: 7
Joined: 17 Mar 2015, 08:15

Re: Въпрос относно АТТ

Post by hrpankov » 29 Apr 2015, 15:55

Авиационна или автомобилна?...има ли значение?......

Post Reply