Два въпроса относно развитието на академичния състав

Moderator: Глобални Модератори

Post Reply
Sargon III
Posts: 2
Joined: 19 Sep 2013, 20:43

Два въпроса относно развитието на академичния състав

Post by Sargon III » 19 Sep 2013, 21:00

Здравейте,

Имам два въпроса, свързани с развитието на академичния състав по принцип във ВУЗ, не конкретно в ТУ-София. Просто открих този форум и смятам, че е подходящо да попитам тук.

1. Подочух, че преди няколко години е било въведено изискване всички преподаватели във ВУЗ да имат докторска степен, което намирам за логично. В тази връзка на асистентите, които нямат такава, бил даден определен срок да я придобият. Ако не успеят, трябвало да бъдат освободени. Каква е действителната ситуация в подробности?

2. Известно е, че докторските степени имат шифър. Допустимо ли е при обявен конкурс за асистент (доцент) с определено изискване към шифъра да се кандидатства с друг шифър, макар и близък?

anjy
Posts: 61
Joined: 03 Nov 2010, 08:57

Re: Два въпроса относно развитието на академичния състав

Post by anjy » 15 Oct 2013, 09:13

1. Точно това е ситуацията. Подробностите са:

а) Длъжност асистент е максимум за 4 години
б) През тези 4 години ВУЗ-ът е задължен да ти осигури място в задочна или свободна докторантура
в) Има вратичка - дори да станеш доктор няма никаква гаранция, че оставаш в университета. Могат спокойно да ти кажат, че не ставаш за главен асистент.

С други думи казано - ако искаш да работиш във ВУЗ, гледай да спазваш правилата и да си угоден всекиму. Тръгнеш ли с рогата напред - нямаш шанс. Преди беше по-трудно да ти видят сметката :)

2. Не е известно, защото вече шифри няма. Има "научни направления", т.е. отговорът в смисъла на твоя въпрос е положителен, защото по няколко стари шифри се обединяват в общо за тях научно направление - може да се кандидатства с него.

И тук пак има вратичка - оставена е пълна свобода на ръководството да си прецени какво им трябва. Могат да приемат всеки и да отхвърлят всеки, без значение какво е завършил. Този който разписва правилата, той реже баницата. В случая - ръководството на ниво факултет решава почти всичко.

Sargon III
Posts: 2
Joined: 19 Sep 2013, 20:43

Re: Два въпроса относно развитието на академичния състав

Post by Sargon III » 17 Oct 2013, 19:52

Благодаря за отговорите!

Все пак, може ли да получа още малко уточнения?

В момента във ВУЗ има главни асистенти, които нямат докторска степен - те са в "заварено положение". Към тях има ли законово предявени изисквания да придобият докторска степен? Ако е така, какъв срок им е даден и откога тече?

Що се отнася до шифрите - не съм твърде съгласен. По-скоро е мит отпадането на шифрите. Да, има законови промени в този смисъл, но те не са точно за отмяна или по-точно касаят нещо друго. Наскоро ми попадна последния класификатор и там си ги има шифрите, макар че, има лека промяна на номерата. Като много други неща в България, ситуацията е неясна... Погледнете повечето дисертации към момента - с шифър са.

anjy
Posts: 61
Joined: 03 Nov 2010, 08:57

Re: Два въпроса относно развитието на академичния състав

Post by anjy » 31 Oct 2013, 06:01

Завареното положение е само формалност, за да не им понижат заплатите с 10-20-30 или колкото там лева са, нищо друго. Иначе изискването към тях да придобият докторска степен си го има - ако не го направят, чао-бау!

Дисертациите НЕ са с шифър, а са с номер на научното направление. Шифрите напълно отпаднаха - няма ги. Заместени са от нови "кодове" (ако искаш приеми за "шифри"), които са по-общи от предишните.

Post Reply